Berlynas ir Maker Faire ’15 (I dalis)

Spalio 3-4 d. buvom nuvažiavę į Berlyną, į kasmetinę maker’ių mugę. Viskas prasidėjo prieš gerus pusę metų, kai kažkam gimė mintis, ja pasidalino su kitais, užsisuko malūnėlis ir… nusipirkom bilietus į Berlyną 🙂 Kaip ir galima buvo tikėtis, daug kam nepavyko susidėlioti darbų ir iš penkių turėjusių važiuot likom tik dviese. Nepaisant to, vizitas gavosi smagus ir turiningas.

Maker Faire und Rammstein
Maker Faire und Rammstein

Nors buvo šeštadienis ir pati mugės pradžia, žmonių gausa skųstis tikrai nebuvo galima – vokiečiai nuo pat ryto užpildė senutį Postbahnhof am Ostbahnhof pastatą. Buvusi pašto stotis dabar naudojama įvairiems renginiams ir mugėms. Įdomu tai, kad pataikėme tiesiai ant Vienybės dienos – spalio 3-iąją vokiečiai mini Berlyno ir tuo pačiu visos Vokietijos susijungimą.

IMG_1371
Laukia lankytojų

Didžioji dalis viso Maker faire’o buvo skirta elektronikai, o iš esmės – Arduino ir Raspberry Pi bei įvairiems jų pagrindu sukurtiems projektams.  Tas kažkiek nuvylė, nes tikėjausi pamatyti daugiau maker’ių bendruomenių, tuo tarpu dabar didžioji dalis mugės stendų buvo skirta produktams, sukurtiems vieno ar kito kontrolerio pagrindu.

IMG_1277
Nieko čia nesimato, bet ten Raspberry Pi su jam pritaikytu išoriniu DAC, plius įvairiūs niekučiai ( pvz. diiidelis raudonas mygtukas). Pirmas žingsnis Hi-Endo’o link 🙂

 

IMG_1264
Italai ir jų Arduino

DSCF5545 IMG_1281 IMG_1320 DSCF5521

Kita didelė mugės dalis – įvairūs 3D spausdintuvų gamintojai ir keletas CNC staklių sprendimų.

DSCF5551DSCF5511DSCF5550DSCF5536DSCF5528DSCF5587

Daug dėmesio buvo skirta vaikams – vokiečiai, regis, puikiai supranta ankstyvo techninio/kūrybinio švietimo svarbą, todėl mugėje netrūko įvairių užsiėmimų, nuo mini medžio tekinimo staklių stendo iki susilituok-ką nors-pats dirbtuvių. Kol atžalos pažindinosi su lituokliu, jų tėvai tuo tarpu galėjo kaišioti nosį ir domėtis jiems skirtais žaislais 🙂

IMG_1328 DSCF5566 IMG_1287IMG_1271

Paraleliai vyko įvairios paskaitos, pranešimai. Viskas vokiškai, o mano mokyklinių žinių suprasti apie ką kalba, nepakako, todėl judam toliau.

IMG_1338 IMG_1340

Kalbant apie didelių vaikų žaislus, netrūko įvairių skraidančių, ropojančių, važiuojančių ir dar balažin ką darančių aparatų. Nemažai dronų-skraidyklių, nemažai visokių Arduino pagrindu sukurtų savaeigių prototipų (žiūrint į juos man asmeniškai į galvą ateina tik dulkių siurbliai arba žoliapjovės:)). Žiūrint į visa tai šiuolaikiniai maker trend’ai pasidaro aiškūs.

IMG_1275
Mažytis, apie sprindžio didumo dronas. Pririšo ant troselio, matyt, kad nepabėgtų

DSCF5542 DSCF5546IMG_1293

IMG_1279
Įsidedi išmanųjį ir iškeliauji į išmaniąją realybę

Mugėje sutikome ir lietuvių – Matas Petrikas, prieš beveik metus metęs darbą SoundCloud’e, su dviem kolegėmis ir inžinierių komanda kuria išmaniuosius žaislus vaikams. Kolkas sukurti keli prototipai, ieškoma finansų pradėti gamybą. Daugiau apie jų projektą – vaikai.com. Kitą dieną Mato kvietimu apsilankėme jų ofise, įsikūrusiame postindustrinėje co-workingo erdvėje Lasern Berlyno Kreuzberg rajone, kurioje vieni šalia kitų dirba tiek dizaineriai, tiek inžinieriai. Beveik Padirbtuvės + normalios darbo vietos ir poilsio erdvė (apie ją ir kitas lankytas Berlyno vietas – kitame įraše).

IMG_1414
Vai Kai komanda – Matas, Justyna ir trečioji kolegė, kurios vardą pamiršau
IMG_1411
Įvairūs žaislų modeliai
IMG_1410
Matas pasakoja apie pirmuosius bandymus (vieną kaip tik ir laiko rankoje)

Vienas iš įdomesnių atviro industrinio dizaino pavyzdžių mugėje – projektas Piece of Cake. Kūrėjų tikslas buvo sukurti produktą, kuris galėtų būti gaminamas serijiniu būdu, o tuo pačiu būtų atviras interpretacijai ir kurio funkciją nuspręstų kiekvienas jo savininkas. Tokiu būdu buvo siekta permąstyti santykį tarp šiuolaikinio vartotojo poreikių ir to, kaip jie juos suvokia. Kolkas dar gana raw prototipas, bet idėja įdomi:

IMG_1313 IMG_1314

Dar vienas įdomesnis Arduino pritaikymas – kompiuterizuotos mezgimo staklės. Kažkada jos buvo elektro-analoginės (?), o pakeitus rašto formavimo modulį į Arduino, gaunam cnc mezgimą 🙂

IMG_1370 IMG_1300

Buvo ir rankdarbių kampelis

IMG_1321 IMG_1322IMG_1342

Teslos išradimas (~1891m.), aišku, sutraukė nemažai norinčių išbandyt oru perduodamą elektrą.

IMG_1349 IMG_1351

Dar įvairių nuotraukų iš mugės. Be įvairių keistų daiktų buvo truputis lempinės technikos, dėdulė su daug senovinių aparatų, roboto rankų ir t.t.

IMG_1319 IMG_1326 IMG_1324 IMG_1365 DSCF5563 IMG_1360 IMG_1339 DSCF5570 DSCF5575 DSCF5578 DSCF5580 DSCF5540IMG_1312

Kaip gi be jos
Kaip gi be jos 🙂

Vokiečių medija noriai transliavo iš renginio.

IMG_1308

Atgarsiai Twitteryje – savo 5 sekundes šlovės gavom ir mes:

Tiek susikračiusių įspūdžių iš mugės. Apibendrinant – nors ir tikėjausi iš mugės daugiau, tačiau nuvažiuoti buvo įdomu ir verta. Verta pamatyti, kiek makerių judėjimas išvystytas Berlyne ir suprasti, kad susidomėjimas šia sritimi paprasto volk tarpe yra tikrai nemažas. Manau vokiečiai šiek tiek kitaip, nei mes supranta techninių kompetencijų svarbą bei tuo rūpinasi. Sprendžiant iš tokio renginio žmonių gausos, jiems šios kompetencijos – ne atgyvena, o dažnas hobis, domėjimasis, kuris perduodamas ir vaikams. O jei jis diegiamas nepamirštant to, kad techniniai gebėjimai be kūrybiškumo yra niekas, turime šalį, kurios automobilius ar elektroniką vertina visas pasaulis 🙂 Braudamasis per mugės šurmulį pagalvojau, kad tikriausiai vadyba ar teisė ten – nebūtinai prestižinės ar geidžiamiausios profesijos 🙂

Kitame įraše – apie tai, ką dar veikėm Berlyne – coworkingo erdves, FabLab’ą, piratus, didžiausią Berlyno lazerį ir t.t.